torsdag 22 april 2010

Fängelse väntar för de som bär burka

I morgon röstar parlamentet i Belgien som första euoropeiska land om innevånarna ska få bära burka. Detta är djupt beklagansvärt. Ska våra folkvalda bestämma vilka kläder vi i framtiden får ha på oss? Och hur stort är problemet? Hur många kvinnor i Belgien bär burka eller niqab. Allt handlar i grunden om att smutskasta muslimer som grupp, och slöjan har blivit en symbolfråga i denna hetsjakt. Varför inte göra något åt de som far illa av hedersrelaterat våld istället? På vilket sätt hjälper ett slöjförbud de kvinnor som blir förtryckta av sina män? De kommer nu förmodligen inte kunna gå utanför hemmet.

Angående slöjan tycker jag att om en person jobbar på en arbetsplats där mötet mellan människor är det centrala så måste personen anpassa sig till de regler som finns på arbetsplatsen. På dagis, skolor inom vården osv. Då handlar det om att kunna utföra sitt arbete och det är en förutsättning och se folk i ögonen. Men att upplyfta ett slöjförbud på allmän plats till lag är en helt annan sak.

Om jag åker till Belgien och har på min halloweenmask, kommer jag då riskera sju dagars fängelse?

Läs vad Adam Cwejman, Liberala ungdomsförbundets ordförande tycker i frågan. Gulan Avci, riksdagsledamot för FP, skriver också om detta.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Givetvis får du inte ha din halloween-mask (vad är det förresten för mask?). Hur skulle det gå vid en pass-kontroll? Jag tror att denna lag kan ha en positiv effekt, men eftersom det "bara" rör kvinnor kanske man inte ska bry sig...

Seved Monke Ajneståhl sa...

Men jag menar alltså på gatan i Bryssel. Ska lagen förhindra mig att ha på min mask? Vem ska få täcka sitt ansikte?

Mvh

Seved Monke

bloggare på icedaniel.se sa...

Förbud finns i olika grad även i Sverige. Om jag gick runt med rånarluva i olika köpcentrum i Sverige så hade jag nog blivit stoppad och vatker och polis hade nog sett till att jag tog av mig den. Eller vad tro du ?

Seved Monke Ajneståhl sa...

Hej!

Du hade inte blivit stoppad för att du har en konstig huvudbonad utan för att polisen eller vakterna hade trott att du skulle råna någon. Det är en helt annan sak.

Det finns ingen lag eller förbud som säger att du inte få ha en rånarluva på dig, det det som är den stora skillnaden. I Belgien pekar man ut en grupp och säger att dom inte får klä sig som dom vill och det är vedervärdigt.

Mvh

Seved Monke

bloggare på icedaniel.se sa...

Okej, nu förstår jag ! Det är smartare att ha burka på sig om man ska råna någon. Så vida man inte gör det i Belgien om lagen röstas igenom! Sköt om dig, din blogg är rätt lagom okej ändå !

Seved Monke Ajneståhl sa...

Exakt så, ska du råna någon gör det klädd i burka. Klockrent!

Mvh

Seved Monke

Alex sa...

När det gäller möjligheten att förbjuda religiösa symboler generellt i ett samhälle så tror jag att Europakonventionen, som bygger på naturrätten, kommer att sätta stopp för ett totalt förbud.

Europadomstolen kommer sannolikt att underkänna detta förbud. Däremot är det så att Europadomstolen godkänt ett slöjförbud, alla typer av religiösa symboler, på statligt finansierade universitet i Turkiet.

Sannolikt skulle ett slöjförbud i på statlig arbetsplatser och vid kontakter med statlig myndigheter dvs när du använder dig av statligt utfärdade legitimations handlingar kunna upprätthållas.

Sannolikt skulle det även kunna komma att upprätthållas i privaträtten på kontraktsrättslig grund, dock mer tveksamt.

I Sverige skulle det sannolikt dock krävas att alla religiösa symboler förbjöds inte bara slöjor. Europadomstolen skrev i sin dom att ett förbud bara kunde försvaras med upprätthållande av demokratiska principer och för att försvara det sekulära samhällsskicket.

Det kommer aldrig att hända i Sverige eftersom Kristdemokraterna skulle sparka bakut och numer även S. Både KD och S försöker vinna religiösa röster i allmänhet och muslimsk sådan i synnerhet, se bara vad Broderskapsrörelsen skrev på debattsidorna i frågan.

Jag tycker dock att i skolan ska alla religiösa symboler förbjudas.

Barn har rätt till sin egen religionsfrihet och samhället ska inte hjälpa till med att vidmakthålla religiösa föreställningar, skolan ska vara neutral och sekulär.

Seved Monke Ajneståhl sa...

Hej!

Alex, tack för dina synpuntker. Jag tycker vi är ute på djupt vatten om vi förbjuder vissa barn att inte klä sig som dom vill.

Sen är ju frågan om ett barn på 7 år själv har tagit ett övertänkt beslut om hon vill bära en slöja eller inte, men jag tror inte att du kommer åt detta problem med lagstifning.

Mvh

Seved Monke

Anna Anka sa...

De belgiska kvinnor som bär nikab är inte några underdåniga våp. De kommer givetvis inte att finna sig i denna absurda lag. Om syftet är att stävja bruket att bära nikab så är det dömt att misslyckas. Lagen är direkt kontraproduktiv. Att fler unga muslimska tjejer att börja bära nikab i ren protest är ett troligt scenario.


Hur korkade får politiker bli egentligen?

Anna Anka sa...

Den som planerar att råna en belgisk bank, ska i fortsätningen givetvis skicka ut ett antal burkaklädda personer som en avledningsmanöver.
När sedan rånet genomförs är polisen fullt upptagna med att beivra
burkaförbrytelser...

Seved Monke Ajneståhl sa...

Anna, jag håller fullständigt med dig.

Mvh

Seved Monke

Anonym sa...

Det allvarligaste med ett sådant förbud är ju hur det snöper den man som står bakom den här kvinnan. Jag ställer mig bakom er kritik, i religionens namn skall alla förtryck kunna rättfärdigas, hur absurda de än kan verka i våra ögon och även om det inte finns något som i koranen som säger något om heltäckande slöja, måste vi alla ställa upp på vad varje sekt säger oavsett vad det än säger om oss som människor.

Erika Lärkén sa...

Intressant inlägg.

Hur ser du på att människor som arbetar direkt med hedersvåld som Sara Mohammad är för förbudet?

http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/27/infor-forbud-mot-heltackande-slojor