onsdag 19 maj 2010

Självklart ska barnen i skolan få betyg från årskurs sex!

Jan Björklund fortsätter sin reformation av den svenska skolan. Nu föreslås det att barn får betyg från årskurs sex istället för årskurs åtta. Detta var onekligen på tiden. Varför skulle inte elever och föräldrar få reda på hur det går för barnen redan i årskurs sex? Och varför inte tidigare?Alla ni som är mot tidiga betyg, vad är problemet? Allt snack om att muntliga omdömen räcker är bara dumt. Lärare, elever och föräldrar måste såklart prata med varandra men att inte ge barnen betyg från tidig ålder är att göra dom en stor otjänst.

Det skrämmande i den socialdemokratiska och vänsterpartistiska synen på kunskap är att man tycker att alla ska kunna precis lika mycket, och därför är betyg ett satyg som delar in barnen i olika grupper (läs klasser...), de som är duktiga och de som är mindre duktiga. I vänsterns värld är alla barn lika, och alla måste behandlas på samma sätt, kollektivet som ska likriktas står över individerna. Varför kan inte vänstermänniskor med ideologiska skygglappar förstå att barn har olika intressen precis som vuxna har olika intressen? Att en del barn intresserar sig för matematik och kemi och andra älskar språk. Att dessa barn får bra betyg i dessa ämnen leder till ett djupare intresse. På vilket sätt är detta negativt?

Och en fråga till alla er som är motståndare till betyg. Är inte betygen också ett strålande sätt att fånga upp de elever som inte hänger med och behöver extra stöd?

Läs gärna vad Helena von Schantz skriver om skolan och betyg. Rasmus Jonlund skriver också klokt som vanligt.

3 kommentarer:

Helena von Schantz sa...

Bra argument. Jag vill tillägga att det betyg också ger är större rörlighet och det är de barn som börjar längst nere som behöver den bäst.
Varje lärare borde sträva efter att få en elev att lyfta från IG till VG i varje klass. Det är den mest effektiva medicinen mot snedrekryteringen.

Anonym sa...

Ja, precis så Helena. Man måste tidigt uppmärksamma de barn som behöver extra stöd.

Jag tyckte ditt blogginlägg var lysande.

Med en önskan om en trevlig kväll!

Seved

Ann-Cathrin Larsson sa...

Bra inlägg som jag länkar till.
Jag läste en kommentar från en ung tjej som tyckte att det var stressigt att få betyg i åttan och hon trodde inte att sexorna var mogna för den stressen!
Det känns inte som om hon tänkte efter där.