torsdag 1 juli 2010

Amanda tvingades till sterlisering

Enligt svensk lag måste alla som byter kön sterilisera sig. Det är skamligt att det förhåller sig i så i Sverige på 2000-talet. Min goda vän Amanda Brihed är en av de som blivit otroligt dåligt behandlad av svenska myndigheter. Ni kan läsa mer om hennes livshistoria här och här.

Vad ligger till grund för denna lag? Handlar det om att de som byter kön inte är betrodda som föräldrar. Att eventuella barn ska bli förvirrade? Varför skulle en människa som upplever att vara i fel kropp tas ifrån drömmen om att ha en familj? Det är helt sjukt. Och tydligen måste man enligt denna förlegade lag också vara ogift. Kom inte och tro att du ska ha samma rättigheter som oss normala strejta människor som minsann vet hur man lever ett värdigt ordenligt liv.

Vi svenskar tycks tro att vi har kommit långt när det gäller människors lika värde, alla har ju ett spännande bögpar i sin umgängeskrets som lyssnar på schlager, dricker skumpa och gillar att klä sig snyggt. Man upplever sig själv som SÅ open minded och SÅ fördomsfri. Men de som verkligen är marginaliserade och diskriminerade existerar knappt i folks medvetande. Handen på hjärtat, hur många bryr sig överhuvudtaget om en transperson skulle vilja bilda familj? Förstår folk ens att det finns transexuella där ute som har samma drömmar och samma mål som alla andra. Det är på tiden att frågan lyfts fram och att det blir en lagändring. Heder åt Amanda och de andra i hennes situation som lyfter frågan. Med tanke på de fördomar och den okunskap som finns krävs det ett otroligt mod att våga göra det hon gör.

Inga kommentarer: