måndag 19 oktober 2009

Historien upprepar sig...


Jimmy Åkesson och hans partikamrater i SD försöker framstå som ett parti bland andra. Man säger sig bry sig om de gamla och de som är svenskar. Man omfamnar nu den svenska arbetsrätten och hyllar Per Albin Hanson. Detta är såklart för att få väljare som i vanliga fall röstar på Socialdemokraterna.

Förutom denna uppenbara populism tycker jag människor bör lyssna på vad Jimmy Åkesson faktist säger. Han säger att muslimerna är det största utländska hotet för Sverige. Detta är rent nonsens. Det finns ingen muslimsk armé som kommer att invadera världen. Det finns inte heller ett tiotal terrornätverk i Sverige som när som helst kan spränga ett X-2000-tåg. Vad Åkesson medvetet gör är att genom skrämselpropaganda skrämma upp de människor som inte har träffat några muslimer och därför ser dom som något okänt, något man måste vara rädd för. De som inte förstå att flertalet muslimer är lika sekulära som kristna och de som bara läser om hedersvåld i tidningarna men missar att 16 svenskfödda kvinnor blir årligen mördade och åtskilliga fler blir misshandlade av sina svenska män.

På samma sätt som Nazityskland använde propaganda och utmålade judarna som orsaken till allt ont använder sig nu SD av samma retorik, man har bara bytt ut judarna mot muslimerna. Människor är rädda för allt som är nytt och när SD målar upp en bild av hela Sverige som Bullerbyn tycker många att detta låter sympatiskt. Problemet är att vi har redan nästan en miljon människor i Sverige som kommer från andra länder? Med SDs politik ska dessa stigmatiseras och helst skickas hem till sina hemländer. Detta är naturligtvis kontraproduktivt. Vad SDs politik kommer att göra är att skapa ett samhälle som är än mer segregerat där människor blir mer och mer misstänksamma mot varandra. SD vill inte ta tag i några invandringsproblem, de vill bli av med människor som har bott här hela sitt liv men enligt deras synsätt inte är riktiga svenskar.

Jag tror att många lockas av den vackra retoriken från SDs företrädare men bakom den fagra ytan finns bara hat, missnöje och en dröm om ett samhälle som blir mycket hårdare och mycket fattigare än det samhälle vi har idag.

Läs vad andra liberala bloggare tycker: Mark Klamberg, Annika Beijbom och Mikael Wendt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra artikel!

Mvh/ Muslim

Anonym sa...

Väldigt bra skrivet.

Leo sa...

Skillnaden är väl att judarna i Sverige bara var max 5000 under 30-talet, och dessutom välintegrerade, gentemot de hundratusentals muslimerna där många är kulturellt konservativa. Jag avsyr sd och allt de står för, men det är ändå en rejäl klasskillnad mellan deras och nazisterna retorik under 30-talet.

Seved Monke Ajneståhl sa...

Leo, jag skrev om judarna i Tyskland, jag pratar inte om judar i Sverige.

Och hur kan du överhuvudtaget säga att hundratusentals muslimer är kulturellt konservativa? Vad menar du med det? Det är väl SD och KD som är konservativa i det här landet? Dom flesta muslimer är som folk som är mest, för dom är tron privat. Problemet är att det som blåses upp i media är slöjor och kvinnoförtryck.

Jag håller inte alls med dig att det är någon skillnad på retoriken. Det är väldigt tydligt att Åkesson och Söder har inspirerats av Nazisterna för att på liknande sätt sprida propaganda.

Mvh

Seved Monke

Linus S sa...

Leo,
Får väl vara ett eko av Seved.

Jag har inte gjort någon vetenskaplig studie men det är väl bara att erkänna att mina fördomar om muslimer blev krossade första gången jag träffade en, de är likadana som du och jag. De kulturellt konservativa och bakåtsträvande hittar du snarare hos Sverigedemokraterna.

Seved Monke Ajneståhl sa...

Det stora problemet är att SD inte beskriver verkligheten utan demoniserar de som de definierar som en enhetlig grupp, muslimerna. Dessa står för allt det onda i världen.

Osäkra människor blir påverkade och skrämda. Detta är SDs taktik, och de har fått inspirationen från Nazityskland. Det tragiska är att det är så många som inte inser detta utan går på deras flosker om Bullerbyn, Svenskhet och kristna värderingar.

Mvh

Seved Monke

Anonym sa...

Det enda vi har att frukta är tappet av grundläggande fri och rättigheter och åtskillnaden mellan makt( Riksdagen) och rätt( domstolarna) till förmånen för imanens såväl makt som rätt. Men det är förstås en bagatell för dig när du från riksdagsbänken släpas iväg till lejonen när den dagen kommer……

Anonym sa...

Ska man tro på SD är "alla" muslimer per definition glupska bestar som törstar efter de otrognas blod. Ska man tro blåögda svenska mysliberaler är minsann "alla" muslimer per automatik goda och upplysta väsen som aldrig skulle kunna vara kapabla till något ont. Båda sidorna bygger på vanföreställningar och fluffig idealism.

Anonym sa...

Och ja, ang. människor som aldrig har mött muslimer. Jag har träffat oräkneliga muslimer eftersom jag har förmånen att växa upp i ett mångkulturellt Sverige. Vissa är sekulära, andra är troende, vissa är förhållandevis progressiva och lätta att identifiera sig med medan andra har varit uppenbart reaktionära och delat värderingar som för mig framstår som skrämmande och avskyvärda. Bara för att jag av personlig erfarenhet vet att alla muslimer inte är fanatiker, så tänker jag inte dra mig från att kritisera och visa mitt missnöje med militant islam, som faktiskt tro't eller ej är ett aktuellt hot. Genom att blunda för detta och t.o.m. förneka det framstår ni som lika enfaldiga och verklighetsfrånvända som någon fradgatuggande SD-demagog...