torsdag 11 februari 2010

Varför förstår inte moderater att sprutbytesprogram räddar liv?

Moderaterna i Stockholm är det enda parti i Alliansen som motsätter sig sprutbytsprogram. Uppenbarligen bortser de från all vetenskaplig evidens och anser att deras moral ska vara vägledande när det gäller om en missbrukare ska få tillgång till rena sprutor och därmed unvika dödliga sjukdomar.

Beroendeläkaren Martin Kåberg som jobbar på infektionskliniken på Karolinska sjukhuset skriver:

"Åter väljer motståndarna till sprutbyte, i det här fallet moderaterna Elmsäter-Svärd och Rosdahl (SvD Brännpunkt 7/2), att lägga tyngd på argument som är helt tagna ur luften och som inte stöds i vetenskapen. Etiska och juridiska dilemman må diskuteras i detta sammanhang men vi får inte bortse från den vetenskap som finns väldokumenterad.

Den visar bland annat att sprutbyten har en hiv-preventiv effekt, inte leder till någon nyrekrytering i missbruk samt att konsumtionen av illegala substanser inte ökar, vare sig på individ- eller samhällsnivå. Vidare rekommenderar organisationer som WHO och FN sprutbyte baserat på just vetenskapliga evidens."

Varför vill ledande moderater att personer som hamnat i missbruk inte ska få hjälp och vård? Handlar det om människosyn? Är det ren moralism som styr? Har knarkarna brännt sina skepp och får skylla sig själva? Är det så är det vedervärdigt och jag skulle som moderat skämmas över att ha sådana företrädare.

Vill du läsa ett längre resonerande text om sprutbytesprogram kan jag rekommendera er att läsa Rasmus Jonlunds blogginlägg.

Läs vad andra bloggare tycker: Anna Wikström, Peter Anderssson, Maria Abrahamsson, Andersson på Kungsholmen, Daniel Sturesson, Maria Byström, Törnqvist och In your face.

5 kommentarer:

Krenaud sa...

Visst är det en hemsk människosyn. Tyvärr har du partikamrater som är minst lika rabiata motståndare så jag hoppas att du skäms över dem också.

Själv har jag övergett Fp pga företrädare som Birgitta Rydberg, Lennart Gabrielsson & Co och på grund av den usla vårdpolitik som bedrivits denna mandatperiod.

Seved Monke Ajneståhl sa...

Hej Krille,

Men Birgitta Rydberg har ju ändrat uppfattning i frågan nu... Det måste du väl ändå se som positivt.

Mvh

Seved Monke

Krenaud sa...

Det är positivt. Jag hoppas att det inte är en tillfällig ändring pga opinionen runt omkring.

Nästa förhoppning jag har är att ni verkar för att skrota vårdval Stockholm i sin nuvarande form. I samband med införandet av sprutbyte vore det trevligt om resurser för hiv/hcv prevention och vård återställdes till åtminstone samma nivå som innan valet.

Seved Monke Ajneståhl sa...

Hej igen!

Jag tror inte att Birgitta har ändrat uppfattning p g a opinionen. Däremot ville hon vänta ut en utredning som kom i höst innan hon ställde sig positiv inför ett sprutbytesprogram. Jag tycker detta hedrar henne, det visar att hon tar sitt uppdrag på allvar och inte bara tycker saker.

Mvh

Seved Monke

Seved Monke Ajneståhl sa...

Hej igen Krille,

Du kan läsa utredningen jag pratade om i min förra kommentar här:

http://www.sll.se/sll/templates/PressReleasePage.aspx?id=51997

Mvh

Seved Monke