måndag 31 augusti 2009

Tinnitus förändrar ditt liv totalt


Idag i DN kan vi läsa om att av 60 nioåringar har sju procent tinnitus. Detta på grund av för mycket lyssnade på musik via MP3-spelare. Jag har själv grav tinnitus, jag drabbades för 15 år sen. Det var inte öronsnäckor som skadade mina öron utan för många Roskildefestivaler och stora rockkonserter.

Jag lider inte så mycket av pipet i mina öron, det har jag vant mig vid, utan det stora problemet, som folk inte förknippar med tinnitus är ljudöverkänsligheten. Jag hör alla ljud 10 gånger högre än de som inte har en hörselskada. Framför allt är det högfrekventa ljud som är outhärdliga. Detta innebär att när en lastbil passerar låter det som ett jetplan inne i mitt huvud. Jag kan inte sitta på en middag med mer än sex personer utan att stoppa något i öronen som filtrerar bort de värsta ljuden. Att gå på fest är i stort sett uteslutet och jag går bara när jag verkligen tycker det är värt det och då med öronproppar. Att åka tunnelbana är en pina, framför allt de gamla vagnarna som gnisslar och pyser konstant. Att tala i telefon utan att det är helt tyst omkring mig är helt omöjligt.

Detta begränsar som ni förstår, mitt liv i väldigt hög mån. Det är onekligen ett stort handikapp. Problemet är att det inte syns, jag ser frisk ut. Jag går inte på kryckor eller sitter i rullstol. Och det är svårt att säga åt en glad människa att skratta mindre för det känns som du slår mig med ett grytlock på örat varje gång du skrattar. Följden blir att man försöker säga åt sina vänner att inte skrika när dom borde tala. De människor som inte förstår detta undviker jag.

Det som är skrämmande är att så många lyssnar på hög musik och trots alla varningssignaler. Trots att 100000 människor i Sverige redan har tinnitus av någon form så fortsätter barn, att lyssna på extrem hög musik i sina musikspelare. Det är inte förrän man själv drabbas som man inser hur stort problem det är och då är det för sent.

Lika skrämmande är det när konsert- och festivalarrangörer står i tv och säger att det är del av upplevelsen att musiken känns i bröstet. Hörselskadorna man orsakar genom detta tänkesätt leder till att fler och fler drabbas av livslånga besvär. Det finns ingen bot, tinnitus går att lindra, men har du förstört dina hårceller i snäckan så kan de inte växa tillbaka. Därför borde detta uppmärksammas mer. Om vi inte får vara barn och andra att förstå hur farligt det är med för höga ljudnivåer kommer vi snart ha en ny obotlig folksjukdom.

Våra politiker måste prata med öronspecialister, ta sitt ansvar, förstå allvaret och informera om riskerna med höga ljud.


Läs vad andra bloggare tycker: Ensam mamma söker inte,Thord Daniel Hedengren, Copyriot och Fem söner och en man.

söndag 30 augusti 2009

Sverigedemokraterna, kultur och lite svenskhet...


"Nationen kan definieras i termer av en gemensam kultur. Enkelt uttryckt tillhör två människor samma nation om de delar samma kultur. Samtidigt är förhållandet mer komplext än så, beroende på vad man väljer att tolka in i kulturbegreppet. Ovan har kultur definierats såsom ”den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i och som vi är med om att forma”. För att vi ska få en mer fullständig definition av nationen, måste sådant som språk, religion, lojaliteter och ursprung tillfogas. Man ska alltså också kunna känna igen varandra såsom tillhörande samma nation. Nationen utgörs av folket och dess särart."

Ovan är ett utdrag från Sverigedemokraternas principprogram.

Jag har en fråga till er Sverigedemokrater. Vilka är de självklarheter och minnen som ni pratar om? Vad är det som är gemensam kultur i Sverige? Och vem är det som ska bestämma vilka minnen och självklarheter som blir normerande i ert samhälle? Jag förstår inte hur det ska gå till? Och de människor som tillhör andra kulturer men är svenska medborgare, ska de exkluderas ur era "föreställningar"? Är inte de med och formar just det ni definierar som kultur? Jag är förvirrad, förklara gärna.

lördag 29 augusti 2009

Alliansens vinnare i nästa val


Idag kan vi i SvD läsa att Maud Olofsson slår ett slag för Alliansen. Hon menar att det inte räcker med att administrera Sverige, vi måste komma med visioner. Jag håller med, vi måste våga tala om hur Sverige ser ut i framtiden. Framför allt nu när Moderaterna har blivit socialdemokrater och vill ha en återgång till folkhemmet och bevara LAS. Fredrik Reinfeldts talskrivare måsta ha skrattat konstant under det talets skrevs. Och Monas medarbetare kokar såklart av ilska. Väldigt underhållande men frågan är hur framgångsrika moderaterna kommer att bli i nästa val.

Jag tror att C och FP kommer att tjäna på Ms försök att bli de nya sossarna. Detta för att det uppenbarligen behövs liberala alternativ i svensk politik. Centerpartiet kan fokusera på småföretagarana eftersom det idag finns få bönder. Men många av de som varit bönder bor kvar på landet och driver egna företag. Om Centerpartiet ägnar sig åt dessa potentiella väljare istället för att tävla mot FP om att få liberaler i städerna att rösta på dom så hade detta blivit en win-winsituation för båda partierna. Och Stureplanscentern i all ära, men ni är för få. Bättre att lägga krutet på att skapa ett parti för småföretagarna, som finns både i städerna och på landsbygden.

FP kommer att göra ett mycket bra val. Jan Björklund är en karismatisk, lysande och skarp debattör och framför allt är han tydlig och tydlighet är något som saknas i svensk politik idag.

KD har spelat ut sin roll. Att vackla mellan värdekonservatism och ett socialt patos gör bara folk förvirrade. Bättre i så fall att kristna människor bildar ett parti som utgår från kristen värdegrund. Då hade folk i alla fall vetat vad de hade fått när de röstar på ett sådant alternativ. Idag är KD inte pålitliga, de två paradfrågor som dom gick till val på, bensinskatten och fastighetsskatten, floppade totalt och att Hägglund har ett stöd på över fyra procent handlar enbart om Alliansens beroende av KD för att behålla regeringsmakten.

Och alla som tänker rösta på SD bör gå in på deras hemsida och fråga sig om det dom representerar är något vi vill ha i riksdagen? Tror någon att integrationen kommer att gynnas av ren rasism? Vill vi ha det som i Danmark, där alla reflekterande, tänkande människor behöver skämmas över apartheidliknande lagar och svammel om danskhet? Nej, tänk två gånger innan ni lägger er röst på ett så ruttet alternativ som Sverigedemokraterna.

Läs vad andra bloggare tycker: Ankarsjö och Karl Hellberg.

Andra liberala bloggar: Per Altenberg, Pär Hommerberg och Att dricka Liberalt.

fredag 28 augusti 2009

Man slänger inte mat!


"Man slänger inte mat!" Det sa alltid vår mattant när vi inte hade ätit upp det som låg på tallriken. Jag minns att hon var ganska sträng och man blev lite rädd. Jag och 80 andra elever gick på Odarslövs skola i Lund. Maten var alltid jättegod och den tillagades på Svenshögsskolan fem kilometer bort och kördes sedan till vår lilla byskola som var för liten för att ha eget kök. Svinnet var minimalt.

Idag kan man läsa om att det i skolorna slängs mat för minst 200 miljoner kronor varje år. Lyckas man minska svinnet, skulle man förutom att spara väldigt mycket pengar, minska miljöbelastningen med upp till 30000 ton koldioxid per år.

Anledningarna till svinnet är många. För dålig miljö, för långa köer, för korta luncher, kunskap och inte minst matens kvalitet. Och ju äldre eleverna blir ju mer mat slängs. I grundskolan är det sex procent av maten som går till spillo och på gymnasieskolan så mycket som 20 procent.

Ett förslag på att minska tallrikssvinnet är att ha en person som lägger upp maten. Sen får de som inte blir mätta be om mer mat. Så var det när jag gick i skolan och det fungerarde bra, vi slängde knappt någon mat. Men detta kräver att lunchen är längre än 30 minuter. Om jag inte missminner mig så hade vi timmes lunch i grundskolan och 40 minuter på gymnasiet.

Det är bra att Naturvårdsverket har gjort denna undersökning så att frågan kommer upp på agendan. Vi måste bli medvetna om det vansinniga att varje dag slänga mat. Att vara effektiv och ha stordrift kan bli extremt ineffektivt. På samma sätt som vi måste ha en diskussion om den undermåliga mat vi serverar våra gamla på hemmen bör vi disktuera hur vi ska lösa matsvinnet i våra skolor.

Läs vad andra bloggar tycker om slöseriet: Mollys Hälsoblogg, Hobab, Från min horisont och Skogens drottning.

Andra liberala bloggar: Per Altenberg, Adam Cwejman, Frihetlighet, Mark Klamberg och Madeleine Sjöstedt.

torsdag 27 augusti 2009

Hur når vi framtidens väljare?

Anders Wallner skriver klokt om Moderaternas satsning på de unga inför nästa val. Onekligen är förstagångsväljarna, en halv miljon denna gång, otroligt viktiga och det blir svårt för de partier som inte har en politik som appellerar till unga. De partier som vill locka unga väljare behöver en miljö-, jobb-, bostads- och integritetspolitik.

För min egen del är även jag övertygad om att vi behöver unga budbärare, precis som Anders Wallner påpekar. 35-åringar i all ära men de är inte unga i ungas ögon, de är medelålders. Och sen måste alla partier som ska få unga väljare möta dem på de arenor där de är aktiva. Unga idag lever sina liv på nätet och att tro att man kan nå dom via utspel på TV-nyheterna visar bara att man inte har förstått vad det handlar om.

Som jag ser det så ligger problemet djupt. De som har sina plattformar är inte intresserade av att släppa in nya förmågor. Och de är framför allt inte intresserade av att släppa ifrån sig makt. Unga personer som kommer in i partipolitiken får i de flesta fall vänta många år innan de får intressanta förtroendeuppdrag. Och då är de ofta i 30-årsåldern om inte äldre. Undantagen finns, men är tyvärr ganska få.

Frågan är om de politiska partierna kommer att våga ta nya grepp? Vågar man släppa den kontroll som riskerar att bli deras undergång? Jag är övertygad om att dom måste det. För vare sig etablissemanget vill det eller inte stöper interaktiviteten på internet om den politiska kartan. Det parti som först inser detta och vågar göra något av det i kombination med att driva "unga" frågor kommer att få ett enormt väljarstöd bland unga människor, kanske inte redan i nästa val, men definitivt 2014. Se bara på Piratpartiet, de dominerar nätet fullständigt. Vad kan de etablerade partierna lära sig av dem? Det handlar inte bara om gratis musik utan även om viljan att förstå hur unga människor fungerar.

onsdag 26 augusti 2009

Fyra forskare om sprutbytesprogram

Nu ger sig fyra forskare vid Lunds Universitet och Malmö högskola in i debatten. När ska motståndarna till sprutbytesprogram ta till sig fakta?

Läs vad andra bloggare tycker: Lousie Persson.

Sprutbytesprogram i Stockholm


För några veckor sedan skrev jag och tre folkpartikollegor en artikeln på DN-debatt som tar upp frågan om sprutbytesprogram. Några dagar senare svarade våra meningsmotståndare som är mot ett sprutbytesprogram. Detta ledde till att vi som skrev första artiklen igår fick medhåll av två infektionsläkare som bokstavligen krossar motsidans argument. Läs och avgör själva.

När ska motståndarna mot sprutbytesprogram som låter sin moral stå över empirisk kunskap förstå att det handlar om liv och död för de människor som drabbas av dagens politik?

Läs vad andra bloggare tycker: Liberati och Dyslektiska kåserier, Blogge Bloggelito och Liberati.

tisdag 25 augusti 2009

Aftonbladet, kommunisterna och lite historia


Kommunister hatar USA som för dom representerar det onda, kapitalismen, som är något vidrigt. Israel blir i deras ögon en kapitalistisk stat i mellanöstern och utsätts för samma förakt.

Deras egen ideologi, kommunismen, är ansvarig för mer än hundra miljoner människors död, detta har mördarna Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot, Castro och Kim Sung med flera sett till. En annan annan riktigt rutten ideologi, nationalsocialismen har tagit livet av minst sju miljoner judar.

Det är utifrån detta man måste se hur otroligt historielöst och vidrigt det är att kommunister och andra vänstermänniskor idag anklagar Israel för att bedriva folkmord på palestinier. Det judiska folket har blivit förföljt i över tusen år och efter andra världskriget grundade man en stat dit överlevande förföljda judar kunde flytta.

Att sionisterna lyckades i sin strävan att skapa ett land åt sitt folk är såklart inte problemfritt, det bodde redan människor där. Men nu är Israel ett faktum. En tvåstatslösning borde vara den självklara lösningen, palestinierna har också rätt till ett land. Tyvärr blir situationen så oändligt mycket svårare att lösa eftersom religiösa fanatiker leder de båda folkgrupperna. När religionen ska in i lagböckerna skapar det bara problem och en lösning på konflikten i Israel kommer förmodligen först när sekulära krafter har fått mer inflytande.

Fram till denna dag kommer, kommer artiklar som den i Aftonbladet i måndags, Helle Kleins krönika eller Jan Helins tafatta försök att i tvsoffan försvara det publicerade bara fördjupa konfliken i området. De bidrar bara till mer missförstånd och större möjligheter för religiösa ledare att hetsa mot andra folk.

Men ni som anklagar israel för att begå folkmord, senast igår här på min blogg, och ni journalister som hetsar mot Israel och det judiska folket måste tänka om. Se konflikten i ett historiskt perspektiv och försök i alla fall förstå varför situationen ser ut som den gör. Att skända de som bor i Israel är fullständigt hutlöst och ni borde skämmas.

Ni kommunister hyllar mördare som Lenin, Fidel Castro och Mao och er ideologi bär miljoners människors död på sitt samvete, samtidigt som ni spyr galla över ett folk som blivit förföljt sedan 1100-talet, nästintill utrotat och försöker försvara sitt land. Det är verkligen avskyvärt.

Läs vad andra bloggare tycker: G.P.F., Mark Klamberg och Svansbo och DN.

måndag 24 augusti 2009

Debaclet i Aftonbladet fortsätter...


Helle Klein skriver att artikeln i måndags blev en chans för Israels regering att utnyttja situationen och slå på stora trumman.. Istället för att försöka flytta fokus från sin egen skuld borde hon ställa sig frågan hur tidningen hon jobbar på kunde välja att publicera artikeln?

Och istället för att erkänna att denna var ett misstag och ta åt sig av kritiken så fortsätter dom att hävda att dom minsann inte är delaktig i ett tusenårigt judehat... Men som Niklas Ekdal konstaterade i tvsoffan i morse, artikeln är inte utpräglat antisemitiskt, men innehållet är del av den tradition att svårtmåla och demonisera judar som pågått väldigt länge. Hur kommer det sig att ledarskribenter och chefredaktören på Aftonbladet inte förstår detta?

När Aftonbladet fortsätter försvara Boström otroligt dåliga artikel häller de bara mer bensin på brasan och istället för att hjälpa det palestinska folket, vilket onekligen Aftonbladet ser som sin uppgift, förvärrar händelser som denna både israelers och palestiniers situation. Detta borde Aftonbladet ha i åtanke innan de låter Boström eller någon annan judeföraktare publicera fler artiklar.

Och en sista sak. Lars Ohly fördömer, sin vana trogen, såklart Israel. Kallar landet för en skurkstat och apartheidstad osv. Hur kommer det sig att kritiken mot Kuba är helt obefintlig? Kuba är en diktatur. Det klingar otroligt falskt att gång på gång gå på Israel samtidigt som man medvetet blundar för förtrycket på Kuba. Men det är klart, det handlar ju inte om människorna som bor i länderna utan det handlar om idéerna och då spelar människornas väl mindre roll.

Men ett tips till Helle Klein är ju att istället för att förvärra konflikten i Israel/Palestina så kunde hon och hennes kollegor lägga energi på att kritisera Kuba och andra ruttna diktaturer.

Läs vad andra bloggar tycker: Svansbo, Johan Ingarö, Fred i mellanöstern, Gulan Avci och Rolf Eriksson.

söndag 23 augusti 2009

Antisemitism på Aftonbladet eller bara ren dumhet?


Jag tänkte inte blogga om artikeln i Aftonbladet i måndags som har skapat en kris mellan Sverige och Israel. Men när jag nu läser Jan Helins uppföljning så måste jag kommentera.

Aftonbladet har genom sin artikel gjort det folk har gjort i tusen år, det vill säga demonisera judarna, utmåla dom som ondskefulla monster, anklaga dom för att ligga bakom allt ont i världen. Att Aftonbladet spekulerar om en sjutton år gammal bild och utnyttjar detta för att svartmåla det judiska folket är riktigt illa.

Jan Hedins tafatta försök att försöka få det till att alla överreagerar är patetiskt. En chefredaktör för en av Sveriges största kvällstidningar måste ha historisk kunskap och förstå hur en sån här artikel slår. Hedin visar ett otroligt dåligt omdöme och mitt tips är att han i kväll tittar på Schindlers list eller läser en bok av Primo Levi. Och kanske förstår han då att den där artikeln kanske inte var så himla smart...

Läs vad andra bloggare tycker: Madeleine Sjöstedt, Motbilder, Jonathan Leman och Kamferdroppar.

Kommunister bortkörda från Rosengård


Boende i Rosengård tog saken i egna händer och körde bort anarkistpack från sin stadsdel. Tanken var att de som kallar sig Reclaim Rosengård skulle demonstrera under parollen "Inga snutar i Rosengård". Otroligt komiskt. Ett stort gäng bortskämda, förmodligen medelklassungar, som hyllar massmördare blir ivägkörda av tre män. För, döm av förvåningen, de som bor i Rosengård gillar polisen.

Jag blir så fascinerad av dessa våldsamma organisationer på vänsterkanten. Vad vill ni? Förutom att slåss och förstöra för andra människor. Vad vill ni föra upp på agendan? Det skulle vara otroligt intressant att höra tankegångarna. Är ni ett gäng psykopater som vill ha kul eller finns det tankar bakom?

Läs vad andra bloggare tycker: Svensson, Lilla Severin, Per Altenberg, Maria Ferm och Röda Malmö.

fredag 21 augusti 2009

Stockholmarna dör i förtid!


Stockholmarna dör sju månader tidigare än vad de hade gjort om de bott i en mindre stad. Anledningen är luftföroreningarna från biltrafiken, det är både avgaser och partiklar i gatan som slits upp p g a dubbdäck som är bovar i dramat. Dubbdäcksfria zoner är på gång. Bra? Nja, kommer det att minska trafiken? Nej, det kommer vara lika många bilar, utan dubbdäck, som spyr ut lika mycket avgaser.

Jag tycker FP-Stockholms cykelprogram är ett steg i rätt riktning. Få fler att cykla, gör cykelvägarna tillgängliga på vintern och bygg fler cykelbanor. Bygg cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiksknutpunkter.

Och framför allt, bygg ut kollektivtrafiken. Skynda på utbyggnaden av tvärbanorna så att man kan ta sig från två förorter utan att sitta och skumpa på en buss eller tvingas in till stan först med tunnelbanan. Och självklart ska folk uppmuntras att köpa bilar som inte drivs på fossila bränslen.

torsdag 20 augusti 2009

Sverigedemokraterna

Intressant läsning om Sverigedemokraterna.

Om FP-Stockholm


Igår hade vi styrelsemöte med FP-Stockholm. Många kloka erfarna politiker som Madeleine Sjöstedt, Lotta Edholm och Carl B Hamilton sitter i styrelsen samtidigt som det är rätt många nya ansikten. Martin Ängeby och Pär Hommerberg var där för att nämna några. Jag tror kombinationen är lysande. Det går inte att ha en styrelse med människor som bara har jobbat med politik i hela sitt liv. Då är det väldigt svårt att förstå hur människor har det ute i verkligheten. Och den andra stora risken med detta är att drivkraften blir att sitta kvar på sina uppdrag, man har inget annat än politiken att falla tillbaka på. Man blir taktisk istället för att jobba i de frågor man brinner för. Och detta i sin tur leder till mer och mer distansiering från väljarna. Vilket i sin tur leder till mer politikerförakt.

På mötet pratade vi bland annat igenom vårt cykelprogram i Stockholm som är väldigt bra. Cyklisterna har ökat lavinartat och vår förhoppning är att i framtiden kommer ännu fler människor att cykla. För att gående, cyklister och bilister ska komma överens behövs det åtgärder. Och cykelbanorna kan bli ännu säkrare. Stella Fare är väldigt påläst och insatt och det är alltid inspirerande att träffa henne. Jag ser fram emot att jobba utifrån detta program i nästa års valrörelse tillsammans med vårt miljöprogram.

onsdag 19 augusti 2009

Kommunismens fall...


För 20 år sedan flydde de första människorna från östblocket. Två månader senare föll muren i Berlin och familjer kunde återförenas och människor fick sin frihet tillbaka. Jag var utbytesstudent i Minneapolis detta år och jag minns hur en av mina lärare, som var från Tyskland, började gråta i klassrummet dagen då muren föll.

De som idag hyllar kommuniststater som Kuba borde skämmas. Den kommunistiska ideologin ligger bakom miljontals mord. Det är skamligt att det i demokratier år 2009 finns människor som bekänner sig till denna ruttna, människofientliga ideologi.

Kommunism kommer aldrig att fungera, det är en bisarr utopi, och det är tragiskt att folk inte förstår detta. Hur många fler ska dö i rättvisans namn?

Min vän Fredrik Malm driver på sin blogg en kampanj som leder till eftertanke och är värd att följa.

Andra bloggar: Liberati, Dick Eriksson, Per Altenberg, Stockholmsflanören och Bloggen Bent.

tisdag 18 augusti 2009

Martin Ängeby har återuppstått!


Martin Ängeby har återuppstått och är hemma igen från de norra breddgraderna. Hans syrliga, alltid lika kloka inlägg, finns att läsa på både Liberatis och hans egen blogg.

Åter till verkligheten...


Idag har jag börjat jobba igen och det känns bra. Jag har haft en fantastisk sommar men varje år längtar jag alltid efter att komma igång igen. Jag har skickat ut utskick, jobbat på en ny hemsida, bokat in möten med kliniker och skickat efter nyheter att visa upp för kirugerna.

I morse hade jag ett möte med Jonatan Ohlin och Moa Bäckström på kansliet. Vi pratade om hur vi ska utveckla vår medlemstidning Stockholmsliberalen som jag är redaktör för. Det är roligt att så många skriver insändare och det går onekligen att ha en debatt även om tidskriften inte kommer ut så ofta. Och folkpartisterna i Stockholm är verkligen engagerade, framför allt i stadsbyggnads- och miljöfrågor.

Jag växlade också några ord med en av mina bästa vänner, Isabel Smedberg-Palmqvist som jobbar som kommunikatör för FP-Stockholm. Passade även på att hälsa på Adam Cjewman, ny orförande för LUF, som är en väldigt sympatiskt ung man.

Sen hade jag möte med en av grundarna till riket.se. Jag gillar entusiasmen och idéerna och jag tror det kan bli något riktigt bra av initiativet. Jag önskar grundarna lycka till och kommer med spänning följa utvecklingen.

Efter detta lunchade jag med min gode vän Madeleine Sjöstedt. Hon är kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm och en väldigt kompetent och inspirerande politiker. Ni kan läsa hennes blogg här.

I kväll ska jag träffa fler folkpartister över en middag och jag utgår från att världsproblem är lösta i morgon. Så ni kan alla luta er lungt tillbaka.

För övrigt så har fyra folkparstister svarat på vår DN-debattartikel om sprutbytesprogram som vi skrev i förra veckan. Läs här och avgör själv.

måndag 17 augusti 2009

Våldtäkt?


Många andra duktiga bloggare, bland andra Maria Ferm, Svensson och Isobel Hadley-Kamptz skriver om våldtäkter. Jag känner att jag också måste publicera följande citat från kammaråklagare Rolf Hillegren. Otroligt uttalande faktiskt.

"När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse"

Döm själva, är han rätt man på rätt plats? Jämföra en våldtäkt med att gå över gatan 20 meter från övergångsstället....

Usain Bolt i all ära men....

Bolt i all ära men mitt absoluta favoritlopp var när Cathy Freeman vann 400-meters finalen i Sydney 2000. Det kändes som om hon sprang för alla minoriteter i världen, på hemmaplan. Kolla in hennes ansiktsutryck precis efter segern.

söndag 16 augusti 2009

Mathias Sundin, snart svensk mästare i dörrknackning...

Duktiga och inspirerande folkpartisten Mathias Sundin från Norrköping knackar dörrar som aldrig förr. Han ska hälsa på hos 10000 hushåll innan nästa val och är på god väg:



Hans blogg kan ni läsa här. Jag vill se Mathias i riksdagen.

Galna irländska katoliker...


Per Bauhn skriver idag klokt på SvD om Irlands nya hädelselag. Hela saken är helt bisarr. Det ligger upp till den som hädat att bevisa att han inte har menat att säga något elakt medans de som utsatts för blasfemin inte behöver rättfärdiga sin reaktion. Ni ser bilden framför er, katoliker, djupt troende, ska bestämma vad som är hädelse. Detta är vansinne på högsta nivå.

Vad hände med yttrandefriheten? Hur tänkte dom? Och kommer Sveriges katoliker försvara denna lag? Vill ni införa något liknande i Sverige?

Läs vad andra bloggare tycker: Åsa Carlsson, Minoriteternas värld, Högrelius, The nexus of the crises, Maria Byström och jj.n.

lördag 15 augusti 2009

Ny orförande i Liberala ungdomsförbundet


Liberala ungdomsförbundet har fått ny ordförande. Han heter Adam Cwejman och jag tror det är ett riktigt bra val.

Ni kan läsa hans blogg här. Frida Metzo kände att hon gjort sitt och jag gillar hennes sätt att driva politik. Hon gjorde som hon ville och såg inte sitt ordförandeskap som en karriärsväg. Känns modernt och cool. Medlemsantalet ökar och LUF har under Fridas ledarskap varit den blåslampa på moderpartiet som det förväntas vara. Jag är övertygad om att Adam är rätt man på rätt plats och det ska bli kul att följa honom.

Läs vad andra bloggare tycker: Madeleine Sjöstedt, Björn Brändevall, Sundevall, Skrivmaskinen och Fajaf blog

Friidrott vs fotboll


Friidrotts-VM är i full gång. Många bänkar sig framför tvaparaterna för att följa världens bästa idrottsmän. Sverige kommer förmodligen inte att ta en enda medalj. Jag förstår inte alls vad Carolina Klüft håller på med. Hon skulle kunna bli ännu mer historisk om hon fortsatte med sjukampen. Men hon har väl för överlägsen och har ingen som sporrar henne.

Den upphaussade 100-metersfinalen tror jag kommer att vinnas av Bolt. Han kommer vara överlägsen flera år fram i tiden. Visst är det kul att kolla på män som springer fort, men all respekt, det är över på mindre 10 sekunder.

Tacka vet jag fotboll och framför allt ser jag fram emot höstens La liga med Zlatan som toppforward i världens bästa klubblag. Det inträffade är helt enastående och Zlatan kommer utan tvekan bli vår tids största idrottsstjärna. Tyvärr kommer Sverige inte komma långt i varken EM eller VM innan hans karriär är över. Men på klubbnivå kommer han att ha vunnit allt som går att vinna. Och visst är det otroligt att en av världens absolut bästa fotbollsspelare kommer från Skåne, Rosengård.

fredag 14 augusti 2009

Grattis alla kristdemokrater!


I bland annat tidningen Dagen kan man läsa att den kristna sångaren Roland Utbult lämnar Folkpartiet och går istället över till krisdemokraterna. Många folkpartister sörjer detta. Vad är problemet? Varför blir ni upprörda av att en kristen person söker sig till sina likar? Jag tycket Roland gör helt rätt och önskar honom lycka till i sin politiska strävan.

Personligen tycker jag inte att religiösa värderingar ska påverka våra lagar. Religion är vidskepelse och tro. Vi kan inte ha riksdagsledamöter som tror på sagor. Jag har själv varit troende och problemet är inte tron, utan problemet är när tron går ifrån att våra något personligt som man ska pracka på andra. Ett sunt samhälle låter alla individer tro på vad dom vill på ett personligt plan men gud har inte i lagboken att göra. Punkt.

torsdag 13 augusti 2009

Piratpartiet ställer upp i kommunvalet


En mycket god nyhet kan vi idag läsa om i bland annat DN och SvD. Piratpartiet ställer upp i kommunvalet. Jag tycker detta är lysande. Nu fick ni Sverigedemokrater något att bita i. Vi andra också. Men det är främst från er som PP kommer att ta röster. Och hellre integritetskramande KTHare och 20-åringar i bandanas i kommunfullmäktige än försåtliga svenskhetskramande rasister.

Läs vad andra bloggare tycker: Mattias Andersson, Törnebohms, Dr. Spinn, Rick Falkvinge och Mitt i steget.

onsdag 12 augusti 2009

Postens VD jobbar extra


De senaste dagarna har vi kunnat läsa om hur Postens VD jobbar extra ungefär hundra dagar om året. Han sitter i olika styrelser. Resten av tiden är han chef för posten. Detta är samma man som i vintras nobelt sa nej till 900000 kr i månaden. Och det är klart, har man gått ner i lön så kanske man tycker att man kan jobba mindre.

Men hur hinner han? Eller är det inte mer jobb än att man klarar det på två tredjedelar av tiden? I så fall vill jag gärna ha jobbet. Jag tycker det låter som ett toppjobb.

Men, det mest bisarra i kråksången är att posten inte tillåter sina brevbärare att ha ett extraknäck när dom springer med brev till folk. Hur tänkte dom här? Att leva som man lär eller vad? Eller tänkte dom inte alls? Ska bli intressant att följa upp. Någon som sätter emot att Lars G Nordström hoppar av några av sina extraknäck snart?

tisdag 11 augusti 2009

Om sprutbytesprogram..

Erik Wassén, Amanda Brihed, Alexader Bard och jag, alla folkpartister, skriver idag på DN debatt om sprutbytesprogram i Stockholm. Våra ansvariga politiker måste tänka om! Länka gärna till artikeln!

Läs vad andra bloggare tycker: Andreas Bergström, Per Ankarsjö, Gustav Andersson, Peter Andersson, Germania, Andreas blogg, Waldemar Ingdahl, Amanda Brihed, Louise Persson och Dick Erixon.

måndag 10 augusti 2009

Om avfallskvarnar..


Lotta Edholm, Erik Wassén och Karin Karlsbro, alla lika kloka folkpartister, skriver idag på SvD om avfallskvarnar. Jag tycker förslaget, som kommer från FP Stockholms nya miljöprogram, är lysande. Varför ska all denna potentiella energi gå till spillo? Och tänk så mycket sopsortering som skulle sparas in. Jag kan inte förstå att inte fler politiker från andra partier engagerar sig i frågan...

söndag 9 augusti 2009

Folkmord och sommar


Vi är på landet och jag vaknade halv sju. Ljuset ute var väldigt vackert och när jag kom ut konstaterade jag att detta måste vara en av sommarens vackarste mornar.

Igår kväll såg jag Hotel Rwanda för första gången. Jag har läst rätt mycket om folkmordet och sett otäcka bilder och har dragit mig för att se filmen. Den var inte så blodig som jag hade föreställt mig vilket var positivt men man bliv väldigt illa berörd. Vi sitter i väst och matas dagligen med fruktansvärda nyheter, skakar på huvudet och skattar oss lyckliga för att vi bor i Sverige. Sen sätter vi oss vid middagsbordet och livet går vidare. Egentligen är det fruktansvärt hur lite vi gör.

Jag är övertygad om att man reagerar som man gör på grund av ren självbevarelsedrift. Det går inte att uppröras och bli engagerad över allt som händer i världen, då hade man blivit tokig. Vi stänger av helt enkelt. Men det finns människor som faktiskt tar åt sig och gör något. De som åker till utsatta platser med hjälporganisationer som Läkare utan gränser. Dessa människor gör faktiskt skillnad. Jag skulle önska att jag hade tid att göra något liknande, att jag var en av dom. Känna att jag inte bara är en passiv åskådare som vet att människor utnyttjas och mördas varje dag men rycker på axlarna och tar tag i mina egna vardagsproblem.

torsdag 6 augusti 2009

LAS


Angående LAS, Lagen om anställningsskydd. Personer till vänster är ute och cyklar. Ni tror att LAS skapar trygghet för att man får vara kvar på samma fabrik eller på samma klinik i hela sitt liv. Jag tror precis tvärtom, att det skapar massor av tristess och lathet. Man behöver inte anstränga sig på sitt jobb, man behöver inte ta några initiativ. Kreativiteten förstörs. Det passiviserar människor. Varför ska det vara så svårt att förstå. En öppen arbetsmarknad där folk kan byta är något positivt för vårt samhälle.

Och LAS stänger ute unga människor från arbetsmarknaden. Ni vänsterpartister, som säger er slåss för unga människors rätt till jobb, vakna upp! Ni lever i en drömvärld som inte finns.

onsdag 5 augusti 2009

Tillbaka vid tangentbordet


Livet börjar gå tillbaka till det normala. Jag har haft en mycket lyckad sommar. Först Almedalen, sen segling på västkusten och förra veckan pride. Har inte varit så aktiv i debatten under denna tid men ska nu sätta igång att blogga igen.

Jag tycker att det var befriande att Marianne Samuelsson avgick. Vad jag inte förstår är hur hon kan skylla på sina medarbetare när man det hon sagt finns inspelat så alla kan höra vad hon har sagt. Det blir bara patetistk. Ännu ett exempel på hur en politiker klamrar sig fast av prestigeskäl. Och vad är problemet, hon får ju jobba vidare på regeringskansliet, förmodligen med samma feta lön.

Sen när det kommer till den fortsatta striden mellan vår "fina" kristna kultur och den muslimska som denna vecka har manifesterats i omskärelsedebatten. Personligen anser att jag skär du av den bit av en människas kropp så är detta stympning. Punkt. Att stympa ett barn är fel. Att påstå att man gör det av sexuella skäl är löjligt, hur många bebisar har sex? Låt vuxna människor bestämma själv om de vill bli sönderskurna. Detta tycker jag som liberal.

Å andra sidan är det som att försöka ta ner månen att försöka få judar och muslimer att sluta omskära sina pojkar. Det är en tradition som har pågått i tusentals år och för mina judiska vänner är det en självklarhet. Man ifrågasätter inte det alls. Så varför tror vi i Sverige att vi har något inflytande i denna fråga? Men det kanske är bra att debatten kommer, den som lever få se.

söndag 2 augusti 2009

Pride nästan slut


Pride är nästan slut, i alla fall för mig. Ska bara hämta folkpartiets grejer i tältet och köra dem till kansliet. Det har varit intensivt men jättekul. Våra seminarier var bra och välbesökta, vädret var helt ok förutom när den lille norrmannen som vann schlagertävlingen skulle sjunga, då öppnade sig himlen och nästan dränkte schlagerhomosarna som tappert stod kvar.

Det var också kul att min strejta barndomsvän Henrik som är snickare kom upp till Stockholm denna helg och och hängde med oss i parken. Han hade jättekul.

Vi hade (äntligen) fått tillräckligt med pengar för att ha ett fint tält inne i Pridepark. I vanliga fall brukar det vara väldigt stökigt och massor med informationsblad överallt. Vi valde i år att hålla det enkelt och då hölls det också rent.

Paraden var också bra. Vi hade en fin veteranbil och alla var glada. Nyamko Sabuni, Lotta Edholm, Barbro Westerholm och flera andra av våra folkvalda gick med i tåget. Och Alexander Bard såklart.

Nästa år ska jag lobba för att det finns en sektion som heter "Stolta heterosexuella". Då kan alla ni som står och tittar på istället gå med i paraden, ni slipper "bekänna färg" och gå under till exempel arga anarkisters banderoll. För vi vill att ni ska gå med, det handlar om mångfald, acceptans och tolerans. Detta rör alla människor inte bara HBT-personer. Och visst ser de som går i paraden ut att ha mycket roligare än de som bara står och tittar på. Så häng med nästa år!